ABC Travel Utazási Iroda
8000 Székesfehérvár, Várkörút 15. I/2. • Email: abctravel@abctravel.hu • Tel.: +36-22/333-641
Mobil: +36-70/334-0855 • Eng.szám: U-001248






UTAZÁS KERESŐ
Utazni szeretne? - Jó helyen jár... Az ABC Travel Önre vár!
Smaragdzöld pihenés a Balkánon
Szerbia, Vajdaság
Indulás 2024-09-05
Szállás típusa:
Hotel ***
Ellátás:
Reggeli
Szobatípus:
Kétágyas
Utazás:
Busszal
Időtartam:
4 éj
Útazonosító:
220275
További időpontok
Szűrje tovább az árakat dátum, vagy szobatípus szerint:
Az időpontokat oldalirányú "seprő" mozdulattal lapozhatja is!
Leírás
1. nap: Budapest-Pétervárad-Krusedol-Belgrád
Irány a még ismeretlen, de annál izgalmasabb Szerbia! Az ország bővelkedik a látnivalókban, lenyűgöző tájak, izgalmas nagyvárosok, pezsgő kulturális élet, karakteres gasztronómia és híresen jó vendéglátás vár a látogatókra. A természetvédelmi területek rejtett világa mellett betekintést nyerünk az ország legfontosabb kulturális örökségeibe is. Kora reggel indulunk déli szomszédunk felé. Mai első programunk Pétervárad erődjének megtekintése lesz, melyet bejárunk kívül-belül. Az erődrendszer ma is kitűnő állapotban van és a helyi vezető kalauzolásával eljuthatunk a legsötétebb és legrejtettebb belső földalatti zugaiba is. A várlátogatáskor nem csak a több évszázados nagyság romjait csodálhatjuk, hanem híres vajdasági művészeknek (festők, grafikusok, fotósok) műteremsorát is láthatjuk, majd sétálhatunk a rendezett várudvaron, és akár egy kávét is elfogyaszthatunk a teraszon. Utunkat a Krušedol kolostor irányában folytatjuk, ami a szerbek történelmének élő, szent helye és hírességeik nyughelye, a béke szigete a Tarcal-hegység legszebb lankáján. A Tarcal-hegység híres szerb ortodox kolostorai a XV-XVIII. században épültek, valaha 30 körül volt a számuk, ezek közül mára 17 maradt fenn. Immár kellő történelmi ismeretekkel felvértezve utazunk tovább a gyönyörű szerb fővárosba, Belgrádba, ahol a Hunyadi János és Szilágyi Mihály megvédték a keresztény világot a törökök áradatától 1456-ban. Ennek emlékére a szerbek tavaly itt elhelyezték Wágner Sándor festményének mását. Séta a Skadarliján, majd a szállás elfoglalása.
 
2. nap: Belgrád-Bajina Basta
Reggeli után indulás a Balkán legszebb Nemzeti Parkja felé, a Tara hegységhez, Bajina Bašta kisvárosba. Ahogy a szerbeknél szokás, pálinkával fogadjál a messzi útról érkezőket: a híres, díjnyertes Klekovaca (Boróka-pálinka) készítési helyére látogatunk, ahol kóstoló vár ránk. A Nemzeti Park peremén lévő középkori Raca kolostort fedezzük fel, mely virágos kertjével, tömör kőfalaival és ódon ikonjaival vár ránk. Ezután felkeressük a „Házikót a sziklán”, ami a National Geographic címlapjáról vált világhírűvé. A Drina folyó közepére épült házikó kíváncsi utazókat vonz a világ minden tájáról. A szikla tetején egyensúlyozó magányos faházikó mindenkinek a szívét megdobogtatja. A romantikus látványt nyújtó házacska több, mint ötven éve áll itt magányosan a szikla tetején. Rövid megálló, fotószünet, majd Bajina Bašta kincseinek további felfedezése következik. A világ egyik legrövidebb folyója vár ránk, mely mindössze 365 méter hosszú. A Godina (szerb nyelven jelentése: Év) nevű folyót nézzük meg a forrástól a torkolatáig mesés vízeséseivel, majd a Drina smaragdzöld tóvá duzzasztott gyönyörű környezetét, Perućac-ot ismerhetjük meg. Perućac másik nevezetessége a Drina hatalmas vízerőműve és a mögötte található felduzzasztott tó. Ezt követően felkapaszkodunk a Taran és Mitrovacban tartunk egy rövid sétát, hiszen itt van a Nemzeti Park központja. Mitrovac 1080 méteres magasságban található, a hegység legnagyobb fennsíkjának központi részén.
 
3. nap: Zlatibor-Sirogojno-Sargan-Mokra Gora
Reggel a környék felfedezésére indulunk, ahol a misztikus és valóságos Kremnai jósok nyomába eredünk, mi is bepillantunk a jövőbe. Majd Zlatibor városába utazunk. Zlatibor egy hegység Nyugat-Szerbiában, melynek turistaközpontját is egyszerűen így nevezik. Megismerkedünk a név legendájával, majd séta a klimatikus, gyógyturisztikai város központjában, ahol az üzletek, kávézók, éttermek között megbújik egy fenyőfák övezte kis tó is, a Zlatiborsko Jezero, partján a sumadijai paraszt jellegzetes faszobrával. Ezt követően Sirogojno múzeumfaluját keressük fel, a szerb turizmus bölcsőjét. Sirogojno tulajdonképpen egy XIX. századi hegyvidéki szerb falu apró mása, egy szabadtéri néprajzi múzeum. Lakóházak, kovácsműhely látható itt korhű berendezéssel. A nap fénypontja azonban mindenképpen Emir Kusturica keskeny nyomtávú vasútja, a Šargan nevű vonattal való utazás lesz, melynek népszerűségét a kremnaiak is megjövendölték. Nyugat-Szerbia egyik leglátogatottabb nevezetessége a Mokra Gora-i kisvasút, mely Az élet egy csoda c. filmben vált világhírűvé A hegyvidéki területen áthaladó vasútvonal legszebb szakasza a Šargan-hágót leküzdő pályarész, mely a település és a hágó közötti szintkülönbséget nyolcas alakban győzi le. Innen kapta a mai kisvasút a nevét: Šarganska osmica vagyis a Šargani nyolcas. A vonattal bejárjuk a fenyvesekkel borított Tara hegy szebbik oldalát, a Drina smaragdzöld színében gyönyörködünk és vízesést fotózunk. A közel 16 km hosszú szakaszon festői táj, 5 híd, 22 alagút vár ránk. (Vonatjegy: 20 EUR/fő) Vonatozásunk után továbbra is Kusturica nyomában folytatjuk programunkat. A legendás favárosba látogatunk, ahol a híres filmrendező által megálmodott díszletek közt teszünk egy kis sétát. A faházak közt sétálva nagy színészek, egyéniségek elevenednek meg, akárcsak díszletek a híres filmjeiből. Visszaérkezés a szállodába kora este.
 
4. nap: Drina-kanyon-Višegrad hajóval
A mai napon hajóra szállunk és a festői Drina-kanyonba utazunk – hajóval (Hajójegy: 40 EUR/fő). A Tara Nemzeti Park területén számos hegycsúcs található, melyeket festői szépségű völgyek választanak el egymástól. A leglátványosabb ezek közül a Drina-folyó völgye, melynek 250 métertől 1000 méterig terjedő völgyfalai közt folyik a Drina a völgy mélyén. A terület jellegzetes felszíni formáit a karszthegységi formák alkotják, számos barlanggal, forrásokkal. A hajóút végén kikötünk a szomszédos Bosznia-Hercegovina városában, Višegradban, ahol a legendás tizenegy ívű híd áll fenségesen immár közel ötszáz éve. Szokoli Mehmed pasa hídja, 2007 óta az UNESCO Világörökség része. A Drinán átívelő híd 1571 és 1577 között épült az Isztambul–Szarajevó út (Carigradska dľada) mentén, melyet a közeli Sokolović nevű településen született Szokoli Mehmed budai pasa építtetett.  Innen az elnevezése is. A nagy kőpilléreken nyugvó híd közepén található a szófa-kapu, amely szélesebb a híd átlagos szélességénél. Itt az emberek megállhattak és csodálhatták a tájat. A város Ivo Andrić, gyerekkorának helyszíne is. Édesanyja szerény körülmények között nevelte, így kisgyermekként nagynénjéhez került. Ekkor láthatta először a határ menti városka patinás hídját, melyet Nobel-díjas regényében örökített meg, Híd a Drinán. A regény híd felépítésétől, 1914-ig meséli el a város történetét. Városnézés, majd visszautazás hajóval Bajina Bastaba, a szállásra.
 
5. nap: Szabadka-Budapest
Hazautazás, útközben rövid városnézés Kosztolányi Dezső szülővárosában. Szabadka, a szecesszió városa. A város, ahol a csodás szecesszió keveredik a mediterrán hangulatú kis utcákkal. Városnézésünk során felidézzük Kosztolányi emlékét, miközben a pompás épületek közt sétálunk. Zsolnay színes díszei, Róth Miksa üvegablakai és Csáth Géza varázslatos világa köszönt itt bennünket. Belvárosi sétánk során a város legfontosabb nevezetességeivel ismerkedünk meg. A Korzó, Szabadka legszebb és leghosszabb sétálóutcája, színes homlokzatú épületek, üzleteket, kávézók mentén sétálunk el a Népszínház épületéhez. Programunk a Városháza épületével folytatódik, majd a Raichle-park vár ránk, a híres építész szobrával. Évszázados platánfák takarják és védik a magyar szecesszió egyik remekművének, kétszintes épületét, melyet szintén látni fogunk. A helybeliek Cifra palotaként emlegetik Raichle Ferenc építész által, családi otthonnak tervezett csodálatos építményét. Városnézésünk után búcsú Szerbia legészakibb fekvésű településétől, majd hazautazás. Esti érkezés Budapestre.
 
Ár információk
BEUTAZÁSI FELTÉTELEK: Szerbia
 
Utazás: autóbusszal Szállás: ***szálloda Ellátás: reggeli
 
Félpanziós felár: 20.000,-Ft/fő, Egyágyas felár: 25.000,-Ft/fő, 
Biztosítás: 3.650,-Ft/fő Sztornó biztosítás: 3 %

Kötelezően fizetendő Audio-guide 2.750,- Ft/fő

Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy az útlemondási biztosítás és a baleset-, betegség-, poggyászbiztosítás együttes megkötésével csak Prémium és Privileg módozat esetében térít a biztosító önrészmentesen! További részletek, feltételek és térítési díjak: ITT

Biztosítás: 3.650-Ft/fő (ATLASZ Classic Társas BBP, önrész 15%)
Biztosítás: 4.750-Ft/fő ( ATLASZ Társas Prémium BBP, önrész 0%) 
Biztosítás: 6.000-Ft/fő ( ATLASZ Társas Privileg BBP, önrész 0%)  

Tájékoztató árak a helyszínen fizetendő belépőkről, egyéb költségekről:
(A programok sorrendje (hajózás!) időjárástól függően változhat!) 
Hajójegy 40 EUR/fő
Vonatjegy 20 EUR/fő
Helyi idegenvezetés kb. 15 EUR
 
Utazás: Az utazás emelt szintű autóbusszal történik, - video-, vagy DVD, büfé.
 
Felszállási lehetőségek: 
Budapest-Déli Pu. Koronaőr köz 05:30
Kecskemét-Mol benzinkút, M5 autópálya 90 km, Kecskemét déli pihenő 06:30
Szeged-Shell benzinkút, Bajai út 2-4. 07:30
 
Online utasbiztosítás