ABC Travel Utazási Iroda
8000 Székesfehérvár, Várkörút 15. I/2. • Email: abctravel@abctravel.hu • Tel.: +36-22/333-641
Mobil: +36-70/334-0855 • Eng.szám: U-001248






UTAZÁS KERESŐ
Utazni szeretne? - Jó helyen jár... Az ABC Travel Önre vár!
Advent Budapesten-Gödöllői Királyi Kastély

Advent Budapesten - Gödöllő Királyi kastély

Utazás:komfortos autóbusszal

Útvonal: Székesfehérvár – Gödöllő – Budapest - Székesfehérvár

Időpont: 2022. december 11. (vasárnap)

Részvételi díj: 11.000 Ft + belépők

8 óra: indulás Székesfehérvár, Skála áruház parkolójából. Folyamatos utazás Óbudáig. A Várakozók szoborhoz érkezünk, ahonnan egy sétára indulunk a főváros turisztikai szempontból talán legaktívabb kerületében. Sétánk a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban folytatódik. Gyakorlatilag egy egybefüggő izgalmas kiállításfolyam, amely berendezett boltokkal, utcával, reklámokkal kelti fel a látogatókban a régi idők nosztalgiáját. 2014-ben elnyerte az „Év Múzeuma” elismerést. Mit kérdezne egy 100 évvel ezelőtt élt cukrászmestertől? Szeretné tudni mit készített 30 kiló csokoládéból? Miért aludt kisinasként ládában? Mesterünk a századfordulóról úgy mutatja meg a cukrászdák világát ahogyan még nem látta!

Utunkat Gödöllő felé folytatjuk. Részletes árlatvezetés keretében megismerkedünk a Királyi Kastély termeivel, épületeivel és parkjával.

A magyarországi kastélyépítészet egyik legjelentősebb, méreteiben is impozáns műemlék együttesének építtetője Grassalkovich Antal gróf, királyi személynök, a Magyar Kamara elnöke és Mária Terézia bizalmasa. Mayerhoffer András salzburgi építőmester 1735 után kapott a főúrtól megbízást a kastély építésére.

A Grassalkovich család férfi ágának kihalása (1841) után több tulajdonosa is volt a kastélynak, majd 1867-ben vásárlás révén a koronajavak állományába került és az országgyűlés döntése alapján a mindenkori magyar uralkodó pihenőrezidenciájául jelölték ki. Ez a funkciója 1918-ig maradt meg, így Ferenc József, majd IV. Károly, illetve a királyi család gyakorta, évente hosszú hónapokat időzött Gödöllőn.

Ebben a korszakban a kastély az önálló magyar államiság egyik szimbólumává vált, s mint rezideális központ, politikai jelentőséggel rendelkezett. Különösen Erzsébet királyné tartózkodott szívesen Gödöllőn, ahol magyar környezete mély szeretettel vette körül, s tragikus halála után a kastély Felsőkertjéhez kapcsoltan emlékparkot létesített. 

A két világháború között a kastélyt a jogfolytonosság jegyében a kormányzó, Horthy Miklós számára rendezték be. 1945 után, annyi más hazai palotához hasonlóan, a gödöllői együttes sorsa is a fokozatos pusztulás lett. Falai között szovjet és magyar alakulatok telepedtek meg, a gyönyörű termekben szociális otthont, szükséglakásokat létesítettek, a parkot pedig felszabdalták. Ma újjávarázsolt állapotban ismerhetjük meg!

A kastéllyal szemben álló Karácsonyház több mint 15 éve fogadja a látogatókat Advent időszakában. 300 m2-en válogatott külföldi és hazai karácsonyi díszek és hangulatok fogadják az érkezőt. Vásárlási lehetőség. Kézművesek kis házai várják az érdeklődőket a környéken.

A nap méltó zárásaként autóbusszal végigjárjuk Budapest belvárosi területének kivilágított utcáit, tereit: Hősök tere, Andrássy út, Erzsébet tér és a hidak.

Érkezés várhatóan 20 órakor Székesfehérvárra, a Skála parkolóba.

 

 

Belépők:

Gödöllő Királyi kastély 31 termet felölelő állandó kiállítása: 3.600 Ft (helyi tárlatvezetővel), D/65 év felett 2.200 Ft

Horthy bunker 700 Ft, D/65 év felett 550 Ft

Vendéglátóipari Múzeum: 1.300 Ft, D/NY 800 Ft, 70 év felett 300 Ft

Online utasbiztosítás