ABC Travel Utazási Iroda
8000 Székesfehérvár, Várkörút 15. I/2. • Email: abctravel@abctravel.hu • Tel.: +36-22/333-641
Mobil: +36-70/334-0855 • Eng.szám: U-001248






UTAZÁS KERESŐ
Utazni szeretne? - Jó helyen jár... Az ABC Travel Önre vár!
Aggteleki Cseppkőbarlang-Rudabánya

Aggteleki Cseppkőbarlang - Rudabánya UNESCO Világörökség

Utazás: komfortos autóbusszal

Időpont: 2022. október 8. (szombat)

Útvonal: Székesfehérvár – Rudabánya – Aggtelek – Jósvafő - Székesfehérvár

Részvételi díj: 15.700 Ft + belépők

Belépő jegyek:
Rudabánya: Rudapark látogatóközpont: 700 Ft, Ny/D: 400 Ft
Bányatörténeti Múzeum: 600 Ft, Ny/D: 300 Ft
Baradla barlang: Vöröstói túra, felnőtt: 2.700 Ft, Ny/D: 1.900 Ft
A barlang hőfoka: 10 fok Celsius. Erős, csúszásmentes lábbeli ajánlott!

Rudabánya és környéke Európa egyik legrégebben ismert változatos élőhelye és érclelőhelye. A ma már részben kimerült bányatelepen bányásztak ezüstöt, kevés aranyat, rezet, vasérceket, és találtak több, mint 130-féle ásványt. A település egyike volt a hajdani bányavárosainknak. Sok szobor is díszíti a települést. Ezen kívül, az 1965-ben megtalált Rudapithecus Hungaricus az emberré válás 10-12 millió év előtti láncszeme világszerte ismertté tette az ősi település nevét.
Az Aggtelek-Jósvafő környéki karsztvidéken kialakult Baradla-Domica barlangrendszer Európa egyik legrégebben ismert cseppkőbarlang rendszere. Több termét már az ősember is lakta. Teljes hossza: a Domica ággal (Szlovákia) együtt meghaladja a 25 km-t. Értéke és szépsége miatt az UNESCO Világörökség része. Ennek a legszebb magyarországi részét, a Vöröstói bejárattól a jósvafői kijáratig terjedő szakaszát tekintjük meg.

Program:
6 óra: indulás Székesfehérvárról, a Skála parkolóból. Folyamatos utazás, Budapest érintésével, rövid technikai szünetekkel Rudabányára.

11 órakor Rudabányán megtekintjük az őslénytani kiállító létesítményt, és a felhagyott külszíni fejtések helyén létrejött gyönyörű tavat. Megnézzük a bányászati múzeumot, és a több száz éves református templomot. Utunk során megállunk a városka méretéhez képest nagyszámú szobor közül néhány előtt, és elgondolkodunk az egyik legrégebbi bányavárosunk több évszázados történelmén.

Rudabánya látnivalóinak a megtekintése után tovább utazunk Jósvafő határába.
16 óra: a csoport helyi vezetővel megtekinti az UNESCO Világörökségi helyszínként számon tartott Baradla-barlang világszínvonalúan felújított Vörös-tói útvonalát. A Vörös-tói bejárattól Jósvafőig terjedő szakasz útjait és világítását Európai Unió-s támogatással újították fel. A barlang legszebb szakaszain vezető túra 2,5 km, közel 1,5 órát vesz igénybe. A Jósvafői bejáratnál – gyönyörű völgyben – rövid szabad program következik, amelynek során ajánljuk a kijárattól balra található Kessler Hubert emlékház megtekintését. Kiadványok és emléktárgyak vásárolhatók.
kb. 18 óra körül: indulás Székesfehérvárra. A késő esti órákban érkezés a Skála parkolóba.

Online utasbiztosítás