






azás: komfortos autóbusszal
Útvonal: Székesfehérvár – Dobronak – Maribor – Ljubljana – Portoroz – Koper – Lipica – Piran – Lendva – Székesfehérvár
Időpont: 2025. április 30-május 4. (5 nap/4 éjszaka) HOSSZÚ HÉTVÉGE!!!
Elhelyezés: 3*-os szállodák, 2 ágyas fürdőszobás szobáiban
Ellátás: svédasztalos reggeli (ebéd és vacsora program szerint a helyszíneken)
Részvételi díj: 130.000 Ft + utasbiztosítás 2.700 Ft + útlemondási biztosítás 2.860 Ft
Helyszínen fizetendő: 5 vacsora/ebéd, kóstolók, hajózások, belépők, helyi vezetők és foglalási díjak 260 €
Szlovénia konyhája gazdag ízekben, helyi termelőktől származó alapanyagokban. Felhasználják erdő, mező termését, a tenger sóját. Az elmúlt 10 évben konyhaművészetük felkerült a legismertebbek közé, számos Michelin csillagos étteremmel rendelkeznek. Mindezért nem kell messze menni, csak épp ide, a szomszédba. Tartsanak velünk!
Program
1. nap: indulás reggel 7.30 órakor Székesfehérvár, Skála parkolóból. Utazás a szlovéniai Muravidékre. Gasztronómiai programunk első gazdag felvonása Dobronakon ér minket. Hancsik József birtokán megismerjük a környék legfontosabb termékeit, a termelési alapokat, az ősök tiszteletét és munkájának ma is élő hagyományát. Hagyományos perecet készítünk és (ahogy a helyiek mondják) fonyunk, ami majd kemencében fog kisülni az ott létünk alatt. Megismerjük a környék fekete aranyának, a tökmagnak a sajtolástechnikáját, majd meg is kóstoljuk. Itt nem ismert a zsír kisütése, mást alkalmaznak és vágott zsírként használják. A hajdina ősi gabonája a környéknek, közelebbről is megismerkedünk vele, illetve a belőle készülő máléval. Finom házi borral tesszük vidámmá a napunkat. Bográcsos lesz majd a főétkünk. Végül megismerkedünk a modern kor adta fürjtenyésztéssel. Mariborba utazunk, és egy kis séta keretében megismerkedünk a Dráva-parti várossal. Stara Tratat, a 400 éves öreg szőlőt is megtekintjük, ami még mindig szüretelhető. A szálloda a belvárosban található. (1 éj)
2. nap: reggeli után Ljubljanaba, Szlovénia fővárosába tartunk. Felkeressük Volcji Potok Arborétumát, amit Szlovénia legjelentősebb kertészeti örökségeként tartanak számon. Májusban még virágzik a tulipán, és már várható a rhododendronok színesedése is. A terület jelentős méreteit és rendezettségét kisvonatról ismerjük meg. Innen Ljubljana várához tartunk és a felvonóval feljutva szép panorámában gyönyörködhetünk. Megismerjük a vár történetét, ami egykor Batthyány Lajos börtöne volt. A városban részt veszünk egy food touron: krajnai kolbász, struklji, ljubljanai torta és számos falatka elfogyasztása keretében történik. Majd hajóra szállunk a Ljubljanica folyón, ami a városban több ágra szakad. Délután tovább utazunk Koperbe és beköltözünk a szállodába. (3 éj)
3. nap: reggeli után Portorozs külterületére utazunk és egy érdekes program keretében megismeredünk a sólepárlás tengerparti foglalatosságával. Ma is az évszázados hagyományokat követik a Secovljei sólepárlóban. A boltban be is szerezhetjük a legfrissebb készleteket. Dél időben a helyi oliva olaj farmra látogatunk, ahol egy degusztációs menüsort kínálnak nekünk, miközben megismerkedünk az előállítás folyamatával: friss kenyérrel különböző olivaolajak, mozzarella, paradicsommal, oliva falatkák, házi bodzalé és helyi bor. Délután hajózunk egy jót a tengeren és finom halat eszünk (aki nem él vele, csirkét kérhet - a program időjárás függő!), jó fajta borral. Kikötést követően megismerkedünk Piránnal, az Isztriai félsziget gyöngyszemével. Visszatérés a szállodába.
4. nap: reggeli után a közelben található Lipicára utazunk. Megismerjük a híres ménes történetét és megnézzük a lovakat. Séta Stanjelben, a karszt-hegy kúpjára épült városkában. A területet sűrű zöld erdők veszik körbe. Délen az emberek évszázadok óta szárítják a sonkát. Egy ilyen hagyományos sonka szárítóházhoz látogatunk, ahol különböző ideig szárított sonkákat kóstolunk, hozzá sajtot, kenyeret, olivát és természetesen Malvazija bort. Majd a Krka és a Gorjanci folyók ölelésében, egy szigetre épült kisváros felkeresésével zárjuk a nap közös programját. Utazás vissza Koperbe.
5. nap: reggeli után visszatérünk a Muravidékre és a Passero család birtokán megismerjük a kézműves csokoládé készítés fortéjait. Közben egy kis kóstolót kapunk a farmon előállított egyéb termékekből is. Majd Lendvával ismerkedünk, a magyarság központjával. Utunk zárásaként a Cuk borházba látogatunk, ahol pezsgős fogadtatásban lesz részünk, majd egy gazdag házi hidegtálról falatozunk, különböző borokat kóstolunk és nem hiányozhat a rétes sem! Végül a Vinarium kilátó legmagasabb pontjáról végignézünk a bőséges termést adó szlovén tájon, hogy szemeinket már az előttünk lévő magyar hazai tájra vessük és elindulunk haza felé!